Facebook

"Kamu tidak akan dpt m'capai (hakikat) kbajikan & kbaktian (yg sempurna) sblm kamu dermakan sbahagian dari apa yg kamu sayang"(Q 3:92)

Tuesday, July 31, 2012

Tabung Iftar Ramadhan Rohingya


(Jumaat, 27 Julai 2012)

AHLI MAJLIS UNIW MEMBUAT LAWATAN TINJAU KE MYANMAR

Umat Islam Rohingya di Negeri Arakan, yang terletak di barat Myanmar, telah ditindas sejak awal Jun 2012 dan masyarakat antarabangsa tidak menyedari dimensi sebenar kezaliman dan kekejaman terhadap orang Rohingya oleh masyarakat Buddha Rakhine dengan sokongan pihak polis di negara ini.

Encik Ahmad Azam Abdul Rahman, Ahli Majlis UNIW untuk Malaysia & Pengerusi Global Peace Mission, Malaysia (GPM), telah melawat Myanmar antara 11 dan 13 Julai 2012 untuk membuat pemerhatian tentang keadaan Umat Islam Rohingya di Arakan. Kami berkongsi di bawah laporan ringkas yang disediakan oleh delegasi lawatan tersebut.


ROHINGYA: MINORITI ISLAM PALING DIZALIMI DAN DILUPAI

1.   Misi pencarian maklumat oleh Global Peace Mission Malaysia (GPM) dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) telah dihantar ke Yangon, Myanmar pada 11-13 Julai 2012 untuk bertemu semua organisasi Islam di Myanmar bagi mencari jalan membantu umat Islam Rohingya dari penganiayaan yang berterusan oleh majoriti orang Buddha di Myanmar.

2.   Kami bertemu dengan pimpinan parti politik yang mewakili Rohingya, pimpinan NGO, wartawan, peniaga, ulama dan pemimpin belia.

3.   Kami dimaklumkan bahawa parti Jeneral (B) Thein Sein, Union Socialist Development Party (USDP), yang merupakan parti pemerintah, cuba menjadi pengantara peralihan demokrasi Myanmar di tengah-tengah junta tentera tegar yang bertentangan. Saingan antara Thein Sein, Aung San Su Kyi, pemimpin Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) dan junta tentera di dalam ruang demokrasi baru yang diwujudkan di bawah tekanan negara-negara Barat adalah masih tidak menentu.

4.   Walau bagaimanapun, ironinya, di dalam isu Rohingya, semuanya bersatu suara iaitu Rohingya adalah Benggali yang berhijrah dari Bangladesh dan kerana itu mereka adalah pendatang tanpa izin dan bukan warganegara. Ini termasuk Aung San Suu Kyi, ikon demokrasi dan hak asasi manusia Myanmar yang memberi sambutan dingin pada isu tersebut. Dia berkata bahawa isu Rohingya perlu diselesaikan dalam rangka perundangan Myanmar.

5.   Pada 13 Julai, Presiden Thein Sein telah membuat satu kenyataan yang sangat mengejutkan kepada Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR). Beliau dalam rangka lawatan rasmi ke Myanmar untuk menjadi pengantara dalam isu Rohingya. Presiden Thein Sein memberitahu UNHCR bahawa terdapat dua penyelesaian sahaja untuk Rohingya iaitu sama ada menghantar mereka ke kem-kem Pelarian atau menghantar mereka ke sebuah negara ketiga. Kenyataan yang datang dari Presiden Myanmar mendedahkan wajah sebenar, iaitu kerajaan Myanmar yang Islamofobia dan Xenofobia. Kenyataan ini menunjukkan Rohingya sebagai satu komuniti yang kekal tanpa kerakyatan disebabkan bangsa dan agama mereka.

6.   Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Eropah, Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC) telah menyuarakan rasa kesal dengan kenyataan Presiden Myanmar, dan beberapa penglibatan diplomatik sedang dijalankan untuk mencari penyelesaian muktamad kepada isu Rohingya.

PENINDASAN, DISKRIMINASI, PEMBUNUHAN BERAMAI-RAMAI, PINDAH PAKSA, PEMBERSIHAN ETNIK

7.   Rohingya telah mengalami pencabulan hak asasi manusia yang dilakukan oleh rejim Burma berterusan sejak kemerdekaan pada tahun 1947. Pembunuhan sewenang-wenangnya, rogol, penyeksaan, perampasan tanah, buruh paksa, pemindahan paksa, kecurian dan peras ugut yang dilakukan oleh pihak berkuasa kerajaan dengan bantuan masyarakat Buddha Rakhine berlaku secara berterusan sejak itu. Pada tahun 1982, diktator Jeneral Ne Win menggubal Undang-undang Kewarganegaraan Baru yang melucutkan Rohingya sebagai warganegara Burma (Myanmar - nama baru yang dimulakan oleh Junta Tentera). Sejak itu, Rohingya telah dianggap sebagai pendatang tanpa izin di mana hak asasi manusia seperti kebebasan bergerak, hak pendidikan, hak pekerjaan dan hak kesihatan sedang dinafikan. Keadaan yang  tidak tertanggung ini memaksa 1.5 juta daripada 3 juta masyarakat Rohingya berhijrah ke Bangladesh, India, Pakistan, Arab Saudi, UAE, Malaysia, Indonesia, Thailand, Jepun, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat, UK dan Eropah. Dasar penghapusan etnik ini berjaya mengurangkan penduduk Rohingya kepada separuh. Pembunuhan masal baru-baru ini bermula pada 3 Jun 2012 dipercayai menjadi dasar yang sengaja dirancang oleh kerajaan Myanmar untuk melengkapkan dasar penghapusan etnik Rohingya yang berbaki 1.5 juta ke mana-mana negara ketiga.

8.   Selepas hampir satu bulan rancangan pembunuhan beramai-ramai, National Democratic Party for Development (NDPD), sebuah parti politik yang mewakili masyarakat Rohingya melaporkan bilangan mangsa akibat krisis yang dirancang seperti berikut:

-        -  43 buah kampung telah diserang
-        -  5915 rumah telah dibakar
-        -  555 orang terbunuh (nombor berbeza-beza dari 500 hingga 10,000) Tidak cara untuk mengesahkan maklumat         ini disebabkan kawalan ketat kerajaan atas apa-apa maklumat yang datang dari Arakan.
-        -  300 orang yang cedera
-        -  34 buah masjid dimusnahkan
-        -  4 buah universiti dimusnahkan
-       -   24 buah sekolah dimusnahkan
-       -   300 orang ditangkap
-       -   35.400 orang menjadi pelarian. UNHCR meletakkan sebagai 90.000 orang pelarian.
-       -   500,000 orang hilang sumber pendapatan disebabkan darurat.They tidak dapat bekerja di ladang mereka.
-       -   20,000 orang tinggal di persisiran sungai dan hutan untuk melarikan diri daripada penganiayaan.

9.   Kami menjangka lebih banyak korban dalam beberapa minggu akan datang terutamanya selepas kenyataan oleh Presiden Thein Sein, telah memberikan galakan dan motivasi kepada militia Buddha Rakhine melengkapkan dasar penghapusan etnik dengan lebih hebat lagi. Kami juga menjangkakan kelaparan dan kebuluran berleluasa di luar kawalan.

APA YANG BOLEH DILAKUKAN – MODUS OPERANDI

10.   Kami memutuskan untuk melancarkan kempen 'IFTAR RAMADAN FOR ROHINGYA' sepanjang bulan Ramadan ini sebagai bantuan kecemasan bagi menghindari kelaparan dan bencana kebuluran. Kami telah bekerja dengan Pengerusi All Myanmar Islamic Relief Organisation, Mr.Abdul Hafiz @ Aung Naing untuk menyediakan 5 keperluan asas orang pelarian (IDP) iaitu beras, tepung, minyak masak, kacang, susu bagi 15,000 keluarga (1 keluarga x 6 ahli) kira-kira 90,000 orang untuk satu bulan pada kadar USD 70 satu keluarga. Sekurang-kurangnya kita perlu mengutip USD 1.05 juta pada bulan Ramadan ini.

11.   All Myanmar Islamic Relief Organisation (AMIRO) terdiri daripada 5 organisasi utama Islam iaitu 1. Jamiyyatul Ulama Myanmar 2. Majlis Hal Ehwal Agama Islam Myanmar 3. All Myanmar Maulvi Organisation 4. All Myanmar Youth Religious Organisation a 5. Myanmar Muslim National Affairs Organisation. Semua badan ini  telah diberi status Penasihatan dengan pihak berkuasa agama Kerajaan. Mereka diiktiraf dan diberi kuasa oleh kerajaan Myanmar untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada pelarian Rohingya di Arakan. Malah mereka telah diterbangkan ke Arakan oleh kerajaan untuk menyaksikan keamatan krisis. Sejurus selepas lawatan itu, AMIRO menganjurkan kempen bantuan di kalangan masyarakat Islam di Yangon dan berjaya menyampaikan pakej makanan bernilai USD200,000 dan lain USD600,000 melalui kapal ke Arakan untuk pengagihan.

12.   AMIRO bersedia membantu UNIW melalui Global Peace Mission untuk mengedarkan apa-apa bantuan kemanusiaan ke Arakan.

13.   Global Peace Mission (GPM) dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) telah melancarkan 'IFTAR RAMADAN FOR ROHINGYA' dengan sokongan UNIW untuk mengumpulkan sekurang-kurangnya USD 1.05 juta untuk bantuan makanan menjelang akhir Ramadan untuk membolehkan para pelarian meraikan Aidilfitri juga.

14.   Semua sumbangan boleh disalurkan melalui akaun GPM yang kemudian akan disalurkan kepada AMIRO bagi mereka membuat pengagihan. Terdapat permintaan oleh organisasi penderma untuk melawat Arakan semasa proses pengagihan. Dimaklumkan bahawa Arakan masih di bawah perintah berkurung, dan hanya sebilangan kecil agensi-agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dibenarkan masuk ke zon konflik. AMIRO akan mendapatkan nasihat daripada Kerajaan untuk membenarkan NGO luar memasuki zon konflik hanya bagi menyampaikan bantuan kemanusiaan.


(Ahmad Azam Abdul Rahman)
Ahli Majlis UNIW
Pengerusi Global Peace Mission Malaysia (GPM)


No comments:

Google+ Followers

Popular Posts


SYARAT : TERBUKA UNTUK BELIA UMUR 15-40 TAHUN | TINGGAL DI P. PINANG | BERMINAT | BERDEDIKASI & BERKEYAKINAN :: KELEBIHAN KELAB : LATIHAN, BIMBINGAN, SIJIL & VEST PETUGAS AKAN DIBERI SECARA PERCUMA :: BERMINAT ? SILA HUBUNGI PENYELARAS AV, SDR. ZAYD 013-408 7001